|
|
|
... hártyákat és a magokat is eltávolítjuk. A tojásfehérjét csipetnyi sóval habbá verjük, majd lassanként hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük, amíg buborékos lesz. A mandulás piskótát zsemlemorzsa állagúra mixeljük. A gyümölcsöket 2 tortaformába osztjuk, a likőrrel meglocsoljuk, a süteménymorzsával megszórjuk, a tojáshabbal befedjük, villával a tetejére mintákat húzunk. Meleg sütőben... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
karfiol, tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj, só.
Elkészítése:
A megtisztított karfiolt sós vízben vagy gőzben főzzük, esetleg pároljuk félig puhára. Ha kihűlt, bontsuk kisebb rózsákra (esetleg még sózzuk, ha szükséges), majd panírozzuk, s forró olajban süssük pirosra. Párizsiasan, illetve Orly-módon ugyanígy készül a karfiol, csak akkor p... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Cseresznyés lepény
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt,
20 dkg margarin,
2 db tojássárgája
1 csom. van.cukor
2 ek. cukor
1 dkg élesztő
pici só
... |
|
|
|
|
|
|
|
Számos más néven is fellelhető, úgy mint a tojásgyümölcs, kékparadicsom, törökkobak, vagy törökparadicsom.
A padlizsán ismérvei
Sötét ibolyás, már-már fekete színű, ovális, hosszúkás tojás alakú, egész évben beszerezhető gyümölcs, de szezonja és a legkedvezőbb piaci árfekvése május és októb... |
|
|
|
|
|
|
|
|
A darált hús sokak egyik kedvenc főzési alapanyaga. A darálás következtében a rostok szerkezete fellazul, így a hús gyorsabban átsül vagy megfő. A marhahúst általában zöldségek töltéséhez, rakottasokhoz, a sertést egybesültekhez használjuk, a kettő keverékét főleg tészták mellé kínáljuk. (méri)
Alaprecept
40-50 dkg darált húshoz adunk egy szikkadt zsemlét, 1 t... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Tepsiben sült pulyka fasírt
Hozzávalók: 70 dkg. darált pulykahús, 2 tojás, fél fej fokhagyma, kevés só, bors, fűszerkömény, 1 evőkanál liszt, 1-2 evőkanálnyi zsemlemorzsa.
Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk, majd három részre osztva, három fasírt-rudat formázunk belőle. A jól kiolajozott tepsiben elhelyezzük a fasírt rudakat és kb. 1-1,5 d... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4-5 személyre):
14 dkg rizs, só, 2 tojás, 5 dl tej, 80 dkg sárgarépa, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, csipetnyi reszelt szerecsendió. 2 dkg sütőmargarin, 2 ek. zsemlemorzsa.
1. A rizst átválogatjuk, megmossuk, majd lábasba öntjük. 5 deci lobogó forró vízzel felöntjük, 1 mokkáskanál sóval ízesítjük, és kis lángon, lefödve addig pároljuk, míg a víz... |
|
|
|
|
|
|
|
Tökfasírt:
1/2 kg keményebb fajta tök reszelve, 2 tojás, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa, 3-4 evőkanal liszt, petrezselyemzöld, vegeta, fokhagyma.
A hozzávalókat osszekeverni és kisutni. Ha túl folyós, akkor kevés lisztet és zsemlemorzsát hozzáadni. Vegeta helyett sót is lehet használni, de úgy kevésbé finom.
Káposztafasírt:
Ugyanúgy készül, mint a h... |
|
|
|
|
|
|
|
Morzsás almás
Hozzávalók:
# 25 dkg Rama sütőmargarin
# 10 dkg zsemlemorzsa
# 4-5 közepes nagyságú alma
# kb. 1 evőkanál fahéj
# 6 tojás
# 6 evőkanál cukor
# 6 evőkanál liszt
# 1 csomag sütőpor
Elkészítés: Egy közepes nagyságú tepsibe (20x40 cm) belekockázzuk a margarint, és megközelítőleg egyenletesen szétterítjük a kockákat. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... összekeverik sóval, őrölt borssal, fűszerekkel, és ebbe forgatják bele a hússzeleteket. Tojás helyett felolvasztott, de nem meleg vajjal vagy margarinnal ecsetelik be a húst, majd zsemlemorzsa és reszelt sajt keverékébe forgatva sütik ki.
Németországban - a Párizsban ismeretlen, de Németországban kedvelt párizsi szelet sűrű palacsintatésztáját sörrel lazítják, majd közv... |
|
|
|
|
|
|
|
A LENCSE
Többnyire együtt vetették, és együtt aratták a gabonával.
Különböző fajtái vannak. Az általunk ismert fajta, a barna lencse, a kevésbé ismert, kisebb, vörös-vörösbarna lencse. Ezek a legjelentősebbek.
A 2 fajta között a felhasználásukban is van különbség. A barnalencsét (tányérlencse) inkább levesek, köretek, főzelékek készítésére használják, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... 3/4 cs. vágott dió
- 3/4 cs. napraforgó mag
- 1 1/2 tk. só
- 2 cs. szójatej
- 1 1/4 ek. bazsalikom
- 1/2 ek. zsálya vagy kakukkfű
3 cs. teljes őrlésű zsemlemorzsa
Pirítsuk üvegesre a hagymát a vízzel elkevert olajban. Ezután tegyük bele egy tálba és adjuk hozzá a többi összetevőt, kivéve a zsemlemorzsát. Jól keverjük össze, majd tegyük be... |
|
|
|
|
|
|
|
... mindenkinek.
Grízes ropogós
Hozzávalók: 500 ml tej 200 gr gríz, 50 gr Koronás porcukor, 50 gr mazsola, 50 gr dió, csipet só, a panírozáshoz, 2 db tojás, 100 gr liszt, 100 gr zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, 200 gr Koronás befőző cukorral készített sárgabarack lekvár
Először készítsen nagyon sűrű tejbegrízt. A forrásban lévő tejhez vékony sugárban, áll... |
|
|
|
|
|
|
|
.... Kirántott karfiol
70 dg friss, fehér karfiolt zöldjétől megszabadítva mossunk meg, szedjük szét rózsáira, és a torzsája nélkül, fedő alatt főzzük puhára. Vigyázzunk rá, hogy ne főzzük túl, mert szétesik. (Sokan egy darabban főzik a karfiolt, és utána darabolják fel. Ennek a módszernek nagy előnye, hogy ha szárával felfelé helyezzük a kelvirágot a fazékba, akkor mentesü... |
|
|
|
|
|
|
|
... is/
liszt
tojás
chips
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A húst kiklopfoljuk, e... |
|
|
|
|
|
|
|
... eláll.
53. Ha nincs kaparónk, vagy habkártyánk, ne essünk zavarba, tiszta keménypapírt hajtsunk össze és a krémet, tortamasszát azzal kanalazzuk ki, mert így gazdaságos.
54. A liszt, zsemlemorzsa, dara nem molyosodik be ha ruhazsákban tároljuk.
55. Nem tapad össze a tészta, ha kifőző vízbe egy kanálnyi olajat öntünk.
56. Tegyünk a sótartóba egy párszem rizst, n... |
|
|
|
|
|
|
|
... Hozzávalók: 4 pohár 175 grammos kefír 1 pohár (175 gramm) búzadara 1 pohár natúr joghurt folyékony édesítőszer zsemlemorzsa olaj a pirításhoz
A 4 pohár kefírt és másfél evőkanál folyékony édesítőszert egy lábasba teszünk és felforraljuk. Ha felforrt apránként hozzáadjuk a darát, de úgy hogy közben lendületesen keverjük a kefírt, mert azt mondják máskülönben csomós lesz ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók: 4 pohár 175 grammos kefír 1 pohár (175 gramm) búzadara 1 pohár natúr joghurt folyékony édesítőszer zsemlemorzsa olaj a pirításhoz
A 4 pohár kefírt és másfél evőkanál folyékony édesítőszert egy lábasba teszünk és felforraljuk. Ha felforrt apránként hozzáadjuk a darát, de úgy hogy közben lendületesen keverjük a kefírt, mert azt mondják máskülönben csomós... |
|
|
|
|
|
|
|
... fél-fél kávéskanál őrölt kurkuma és chilipor, 3 bögre csirke erőleves, őrölt fekete bors, 3 szál újhagyma, 1,5 dkg vaj, 3 evőkanál reszelt sajt, 2 tojás, 12,5 dkg mozzarella sajt, 10 dkg zsemlemorzsa, olaj a sütéshez
Elkészítése:
1.) Forró olajban fonnyasszuk 2-3 percig a finomra vágott hagymát. Keverjük bele a rizst és a kurkumát, kavargassuk még 1-2 percig.
2.) Ön... |
|
|
|
|
|
|
|
...
• 20-25 dkg belsőség (tüdő, máj)
• 1 db száraz zsemle
• 1-2 fej hagyma
• 1 evőkanál zsír
• 3-4 kanál tejföl vagy húsleves
• zsemlemorzsa
• só
• bors
• (esetleg egy kiscsepp piros paprika)
• palacsintatészta
• a töltőlékbe keverhetünk, még pl.: főtt ri... |
|
|
|
|
|